Blog

Meta’nın Twitter’a Rakip Uygulaması Son Sürat Geliyor!

meta-muxdijital
Sosyal Medya

Meta’nın Twitter’a Rakip Uygulaması Son Sürat Geliyor!

Daha önce duyanlarınız vardır; Meta, son zamanlarda Twitter benzeri bir uygulama üzerinde çalışıyor. Uygulamaya ilişkin yapılan son açıklamalar ise heyecan verici! 

Meta yöneticisi Chris Cox’un, çalışanlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda, yolda olan uygulama hakkında daha fazla ayrıntı paylaşıldı. ABD’li teknoloji medya ağı The Verge tarafından bildirildiğine göre, uygulamanın adı muhtemelen “P92” olacak.

Uygulama, tıpkı Twitter gibi, kullanıcıların metin gönderilerini doğrudan ana sayfaya sunacak ve aynı zamanda fotoğraf ve video ekleyebilme imkanı da sağlayacak. Bu bilgilere dayanarak, uygulamanın bir Twitter klonu olacak şekilde tasarlandığı gayet açık.

Uygulamada yine Twitter’a benzer şekilde ana sayfa, keşfet, favoriler ve profil olmak üzere dört sekme bulunacak. Orta kısımda yer alan butonda ise kendi gönderinizi ekleyebilecek ve takipçi ağınızla paylaşabileceksiniz. Birçok kişi, bu durumu “Meta, Twitter’ı çalıyor” şeklinde yorumlasa da, bizce alternatiflerin olması her zaman güzel. Tabii yeni bir Coca Cola-Pepsi kapışması görecek olmamız da çok muhtemel.

Cox, bu uygulamayı “Twitter’a bir yanıt” olarak tanımlıyor ve Twitter’dan ilham aldığını da açık açık belirtiyor. Zira Cox, Elon Musk‘ın Twitter üzerindeki rahatsız edici egemenliğini de en çok eleştirenlerdendi…

Yine The Verge‘ün bildirdiğine göre, uygulamanın ismi konusunda birçok şüpheler var ve “Threads” ismi de, konuşulan alternatifler arasında. Bizce Threads’in,  P92’ye göre uygulamayla çok daha uyumlu ve akılda kalıcı bir isim olduğunu da belirtelim. Ancak şöyle bir sorun var ki, Instagram, daha önce 2019 yılında başarısız bir şekilde piyasaya sürdüğü ve yaklaşık iki yıl sonra kapattığı başka bir uygulama için zaten bu ismi kullanmıştı. Başarısız bir projeyi, yeni bir formda canlandırmak imkansız olmasa da, marka imajı açısından bu, biraz riskli bir yaklaşım. Belki de Meta, bu türden bir etki yaşanacağına pek takılmıyor, kim bilir…

O zaman, gelecek uygulama hakkında bildiklerimizi biraz toparlayalım:

  • P92’da, Instagram kimlik bilgilerimizi kullanacağız.
  • Bununla birlikte Instagram’daki kullanıcı adımız da, yeni uygulamada aynı şekilde kalacak. (Bizce sonradan kullanıcı adı değiştirme özelliği de olacaktır mutlaka. Zira öbür türlüsü biraz tepki çeker.)
  • P92 gönderileri için maksimum metin uzunluğu, tahmini olarak 500 karakter olacak.
  • Son olarak The Verge, uygulamanın, merkezi olmayan protokol ActivityPub ile entegre olacağını bildiriyor. Bu, kullanıcıların bilgilerini, desteklenen diğer uygulamalara aktarmalarına da olanak sağlayabilir. (Ki, ActivityPub entegrasyonunu destekleyen bir diğer Twitter benzeri uygulamanın Mastodon olduğu düşünülünce, taşlar biraz yerine oturuyor.)

Cox‘a göre, Instagram temsilcileri, şu anda farkındalığı ve kullanımı artırmak için Oprah Winfrey ve Dalai Lama gibi çeşitli ünlülerle görüşmeler yapıyor. Ancak bu isimlerin, genç kitleler ile uzaktan yakından alakası yok ve YouTube yayıncıları kadar etkili olmaları da pek muhtemel değil. Ki, Dalai Lama’nın küçük bir çocuğu taciz ettiği haberleri henüz hâlâ gündemdeyken, neden böyle bir yol izlendiğine akıl, sır erdiremiyoruz. Belki de bu, Meta‘nın, genç demografiden ziyade Twitter‘a zamanla ilgisini kaybeden daha yaşlı kullanıcılara odaklanıyor olmasındandır, kim bilir?

ABD’li araştırma firması Pew Research‘e göre ise, ABD’deki yetişkin Twitter kullanıcılarının ortalama yaşı 40. Ve bu kullanıcılar, diğer uygulamaların kitlesine göre daha yüksek bir eğitim seviyesine sahipler. Bu da, Meta‘nın yeni uygulamasında aynı hedef kitleyi etkilemeye çalışacağı görüşünü destekliyor.

Bizim düşüncemize göre, Meta’nın popüler uygulamalara yeni alternatifler sunması zaten alıştığımız bir durum. Bu yüzden, Twitter’a rakip bir uygulama yaratıyor olmaları sürpriz olmadı bizce. Zira hatırlarsanız daha öncesinde Meta, hikayeler ile Snapchat’e, reels ile de TikTok’a rakip olmuştu. Ayrıca yeni bir e-ticaret altyapısı getirmeyi planladıklarını da hatırlatalım. Anlayacağınız, sektörü domine etme konusunda oldukça iddialılar son yıllarda.

Şimdilik elimizdeki bilgiler yalnızca bu kadar olsa da, heyecanla bekliyoruz! Twitter gibi bir devi yıkmak tabii ki hiç kolay değil. Öte yandan, Twitter içerisindeki krizlerden sonra yeni bir alternatifin gelecek olması da süper! 

“Hocam Elon ağlıyor da, tuvalete götürüp elini yüzünü yıkayabilir miyiz?”