Blog

2022’de Sosyal Medyada Neler Oldu?

DALL·E 2023-01-10 12.50.59 - 2022 oil painting
Sosyal Medya

2022’de Sosyal Medyada Neler Oldu?

2022 garip bir yıldı. Geçtiğimiz senelerde yaşanan Covid pandemisinin azalmasıyla sosyal hayatta bir nebze rahatladık. Tabii bu durum sosyal medyaya da yansıdı. Her sabah kalkar kalkmaz yaptığımız ilk işlerden biri olan vaka sayısı kontrollerini bu yıl geride bıraktık.

Covid’in azalması ve küresel ekonomik krizin yavaş yavaş toparlanması, paylaşımlara da yansıdı elbette. Daha az ciddi, bol esprili, önemli meselelere bile gülebildiğimiz bir yıl oldu.

Kısa bir zaman yolculuğuna çıkıp geçtiğimiz 12 ayı daha yakından inceleyelim isteriz.

2022’nin yıldızı: Elon Musk

Bu yılın en büyük kazananlarından biri, hiç kuşkusuz Elon Musk oldu. Burada ‘’kazanan’’ kelimesini biraz açmak isteriz. Zira Musk’ın finansal kazancı herkesin malumu. Biz, sosyal medya savaşlarından bahsediyoruz.

Twitter’ı satın almak için kolları sıvayan Musk’ın attığı ‘’Bir dahakine kokaini içerisine geri koymak için Coca-Cola’yı alacağım’’ tweeti, yılın en çok beğeni alan içeriğiydi.

Twitter’ı satın alma konusu ise uzun süre tartışıldı, Elon Musk, açıkladığı değişiklikler sebebiyle çokça eleştirdi fakat beklenen gerçekleşti ve Musk, savaşın kazananı oldu.

Beklenen gol ise yılın sonunda atıldı.

Katar’ın ev sahipliğini üstlendiği dünya kupası, birçok tartışmaya ve şike iddialarına yol açtı. Öte yandan Messi ve Ronaldo üzerinden başlayan kıyaslamalar, sosyal medya’nın ikiye bölünmesine sebep oldu. 

Arjantin’in kupayı kazanması ise, geçtiğimiz 20 sene içerisinde ilk defa Avrupa kıtası dışından bir şampiyonun çıkması sebebiyle oldukça ses getirdi. Lionel Messi’nin kupayı kaldırdığı fotoğraf, 74,4 milyon beğeni alarak 2022’nin en beğenilen fotoğrafı oldu.

Öte yandan Cristiano Ronaldo, Instagram’da 400 milyon takipçiye ulaşan ilk kullanıcı oldu. Kaybedeni olmayan bir rekabetti yani…

Bu sene protestoların merkezi ABD değildi.

Geçtiğimiz yıllarda Black Lives Matter hareketi ve Trump’ın seçim itirazları sebebiyle yaşanan iç karışıklıklar, ABD’nin hak arayışları ile sık sık gündeme gelmesine sebep olmuştu.

2022’de ise benzer protestolara İran’da tanık olduk. Jina Masha Amini’nin başörtüsünü düzgün bağlamadığı sebebyle öldürülmesinin ardından on binlerce kişinin katıldığı büyük protestolar başladı. Tüm dünya, sosyal medya üzerinden İranlı kadınların özgürlük mücadelesine destek verirken, protestolar sebebiyle ne yazık ki 507 kişi hayatını kaybetti.

Peki 2022 bizim için nasıl geçti?

2022’de sosyal medya, Türkiye için büyük bir hak arama platformuna dönüştü. Gülşen, 25 Ağustos’ta imam hatipler hakkında söyledikleri sebebiyle tutuklandı. Gülşen’in tutuklanması, büyük tepkilere sebep oldu ve sosyal medya gündeminin önemli konuları arasına girdi. 

Uzun süredir gündemde olan dezenformasyon yasası, tüm tepkilere ve tartışmalara rağmen yürürlüğe girdi. Yanlış bilgi yaymanın yasaklandığı yasa, keskin sınırları çizilmemiş ve belirsiz olması gerekçesiyle birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından eleştirildi.

2022 yılında gerçekleştirilen hak mücadelesinin tarafları yalnızca insanlar değildi. Kötü barınak şartlarında yaşayan ve şiddete uğrayan hayvanlar için sosyal medyada hak arandı. Şiddete sahne olan barikatlardan kurtarılan hayvanlar ise sahiplendirilmeye başlandı.

Yılın sonlarında ise seçim atmosferinin iyiden iyiye kendini belli etmesi ile aday tartışmaları gündemimizi meşgul etmeye başladı. 2023’ün ilk yarısında da sıkça duyacağımız seçim çalışmalarına yönelik açıklamalar, 2022 yılında sık konuşulan konular arasındaydı.

Önceki iki yıllık süreç ile kıyasladığımızda 2022’nin sosyal medya için global anlamda daha neşeli geçtiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda gündemimizden düşmeyen pandemi konuları, bu sene yerini mizaha ve eğlenceye bıraktı. Bu sebeple 2022’yi kusursuz olmasa da nispeten güzel bir yıl olarak anabiliriz sanki… 

2023 için ise sosyal medya ve hayatın her alanında daha umutluyuz.

Düşünceni buraya bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir